MARTERS ASSEN '20

Maart

Wie mij een beetje kent weet dat ik verzot ben op de marterachtige, met de das als favoriet. Ik krijg de uitnodiging om de nachthut van Edo van Uchelen (Wildernistrek) te bezoeken. Iets wat ik me niet twee keer laat zeggen :-) Deze hut ligt weleenswaar niet in Assen, maar wel in Drenthe. Op vrijdag 6 maart ga ik samen met een vriendin, gewapend met koffie en redbull, de hut in. Best een opgave een hele nacht op te blijven voor iemand die normaal niet zo'n nachtbraker is, maar dit was het zo waard. Ongeveer een uur na zonsondergang hebben we de bunzing op bezoek. Gevolgd door een aantal keer de steenmarter. Deze had ik nog nooit in het echt gezien, dus dubbel genieten. De das kwam ook nog twee keer langs en ook de boommarter was van de partij. Een nachtje die ik niet snel zal vergeten. Super gaaf om zoveel marters in een nacht te zien.

Boommarter

Image

Steenmarter

Image

Das

Image

Bunzing

Image

April

Op 9 april zit ik niets vermoedend op een houten balk. Deze balk ligt over een slootje en na het broedseizoen komt hier een pad met bruggetjes. Ik wilde nog wel een keer een overspringende ree fotograferen. Door het coronavisrus kan ik niet overal meer naar toe, mijn oude stekkie wordt te druk bezocht. Heel blij dus met dit nieuwe stekkie. Een rustige plek met erg veel wildlife, tenminste ik wordt blij van ree, haas, konijn, vos en das, maar ook bunzing, wezel, otter, bever en boommarter. En die marter familie vind ik zelf erg fasinerend. 

Terug naar de houten balk, die best breed is dus ik kan er fijn op zitten (lees liggen). Ik hoop dus op een overspringende ree, maar haas is ook goed. Een uur voor zonsondergang gebeurt het, er lopen wat onrtustige reeen door het stuk naast mij. Ik probeer ze door de bomen te volgen en hoop dat ze het slootje overspringen. In eens zie ik iets kleins en bruins....een boommarter!!! Over de sloot springen (veels te snel voor mij) en in het volgende stuk groen verdwijnen. Ik heb hem nog wel zwevend boven het gras kunnen vastleggen. Oke....mijn aandacht is gewekt, want een boommarter een uur voor zonsondergang kan bijna maar 1 ding betekenen.....jongen. 

Ik verken een beetje het gebied, vind het niet echt iets voor een boommarter, want er staan veel struiken en dunne berken. Het gebied is zo ingedeeld dat er elke keer na een stuk groen weer een slootje loopt. Ik ga de avond erna natuurlijk weer, maar zie haar niet. Ik hang mijn wildcamera op verschillende plekken, maar zie haar daar ook niet op. Dan toch maar weer gaan posten op de houten balk. Het vervelende is dat de balk aan twee kanten sloot heeft. Voor een goede foto ben ik ervan overtuigd dat ik 1 kant moet kiezen. Op 28 april wordt ik beloont. Weer ruim een uur voor zonsondergang zie ik heel even mama boommarter. Ze drinkt wat uit het slootje en springt het slootje over. Ik kan haar nog wel fotograferen, maar met een te langzame sluitertijd. dat kan beter :-)
Image
Image
Image
Image

Mei

Na eind april nog een keer de boommarter gezien te hebben lukt het me niet om een beeld te krijgen van haar levenswijze. Na een aantal keer posten en de wildcamera op te hangen zie ik haar niet meer. Normaal ben ik een aardige doorzetter wat dit betreft maar het gras dat tot mijn knieën staat en de teken die ik dagelijks mee neem uit het gebied doen me besluiten het ff te laten. 

Begin mei en dat betekend voor mij de start van een ander dier.....de das. Ik heb voor het Drents Landschap een aantal dassenburchten onder mijn hoede. Hiervoor heb ik toestemming om het jaar rond de burchten in de gaten te houden. Dit is meestal met de wildcamera. Maar een keer per jaar, in mei is er een dassentelling. Dit gebeurt op gepaste afstand van de burcht en er wordt rekening gehouden met bv de stand van de wind. 

Ik was in april al een keer bij twee burchten geweest, maar zonder succes. Begin mei is het raak. Rond zonsondergang zie ik een volwassen das. Ik kan nog net een paar foto's van haar maken voordat ze de burcht verlaat om eten te zoeken. Het zien van dit prachtige dier maakt alle dagen boommarter wachten weer helemaal goed. Het vele nestmatriaal wat bij de burcht ligt doet mij vermoeden dat er jongen zijn, dit ga ik verder onderzoeken.
Image
Image
Eind mei ben ik weer bij de dassenburcht. Mijn vermoeden dat er jongen zitten klopt, het zijn er twee. Het spel tussen de twee jongen is een genot om naar te kijken, af en toe speelt moeder ook mee. Een van de jongen keek nieuwsgierig mijn richting op. Zeg nu zelf op zo'n koppie word je toch spontaan verliefd <3
Image

Juni

Halverwege juni ontmoet ik de bever voor het eerst in het wild. Het dier zwemt met een stuk van een struik naar zijn burcht. Te ver weg voor een foto, maar een eerste ontmoeting is altijd bijzonder. 

Ik ben ook druk met de dassen. Bij de ene burcht zijn de dassen al voor zonsondergang uit hun burcht, bij de ander is het zo goed als donker als hun gestreepte neusjes verschijnen. Op 22 juni heb ik wel heel veel geluk, ik zie 1 volwassen das en 5 jongen. Twee van de jongen zijn al eens stuk groter dan de andere en reageren anders op de volwassen das die er bij is. Ze zijn een stuk eigenwijzer en lopen niet achter de volwassen das aan. Ik vermoed dat er twee vrouwtjes jongen hebben gehad. Ik geniet bijna drie kwartier van hun spel, gekrap en gehuppel. Voor het eerst voor mijn gevoel maak ik een mooie serie van de dassen. 
Image
Image
Image
Image