REE

Bij de reeën ben ik echt heel veel geweest. Ik volg ze in twee gebieden, een stadspark en een natuurgebied. Het park is op loopafstand en zo ben ik daar een keer met wat sneeuw. In het begin van het jaar vormen de reeën nog koppels en zie ik er soms wel acht bij elkaar. 

Mijn eerste foto die ik als favoriet bestempel is er een van een springende ree. In het gebied zag ik de reeën steeds slootjes overspringen. Ik ben op de kop van zo'n sloot gaan zitten om de springende ree te kunnen vastleggen. Dit idee koste me weken, maar ben dan ook super blij me deze foto. 

De ree is best een sociaal dier, de vrouwtjes blijven met hun jongen tot het nieuwe paarseizoen bij elkaar. In de winter vormen ze met andere vrouwtjes, jaarlingen, jongen en mannetjes groepjes van sons wel 8-10 reeën. Ze zijn in deze periode vrij sociaal naar elkaar toe. Als de nieuwe jongen geboren worden stoten de vrouwtjes hun jongen van het vorige jaar af en in die tijd worden de mannetjes onderling ook agresiever naar elkaar toe. Toch draait het zelden uit tot een vechtpartij. Het sterkste mannetje jaagt de andere mannertje uit zijn teratorium.

Ondanks dat ik de reeën altijd wel zie als ik naar ze op zoek ga hebben ze me van de zomer op fotografie gebied ook behoorlijk gefrustreerd. Ik wilde natuurlijk de jongen vastleggen, maar vergat dat die geboren worden in de tijd dat al het groen meters hoog staat en dat een jong vrij fotograferen niet een makkelijke opgave was. Dit is me dan ook niet gelukt. 

Mijn tweede favoriete foto is die van twee reeën die elkaar poetsen, zo mooi om dit te zien. Ik ga zelf altijd op een vaste plek zitten in een gebied en laat dieren op mij afkomen, zo verstoor ik ze niet en komen ze best dichtbij. Het zijn prachtige dieren om een jaar te volgen en ik ga zeker nog regelmatig terug.

PERSOONLIJKE FAVORIETEN

Image
Image

FOTO'S 2019