DAS

Het volgen van de das begon in 2019 met de wildcamera. Deze dieren zijn nu eenmaal nachtdieren en in januari hebben ze ook genoeg aan de nacht om hun voedsel bij elkaar te krijgen. Op de wildcamera heb ik ze meerdere malen kunnen vastleggen. Tot april heb ik het met de beelden van de wildcamera moeten doen. In mei kwam ik op het idee om een keer een plek te bezoeken een half uur voor zonsopkomst. De eerste keer was op een erg mistige ochtend, maar was wel meteen raak. Heel even oog in oog gestaan met een prachtig volwassen dier. De foto die ik maakte is het hele jaar mijn favoriete dassen foto gebleven. 

Toch was het niet de enige das die ik zag dit jaar. De afgelopen 2 jaar volg ik een dassenburcht voor Drents Landschap. Omdat de dassen in deze burcht altijd na zonsondergang uit hun hol kwamen, had ik niet veel hoop toen ik eind mei voor de jaarlijkse dassentelling een avondje ging zitten. Maar dat avondje bracht me moeders met twee spelende jongen. Een geweldige ervaring.  Vooral het filmpje wat ik er van maakte is me dierbaar. Maar ook de foto van moeder die op de uitkijk achter een struik staat is favoriet. 

In juni, juli en augustus ben ik nog een paar keer naar de burchten geweest, maar heb ze niet meer gezien. Wel weer daarna op mijn wildcamera. Het volgen en fotograferen van de das een heel jaar is dus zo goed als onmogelijk. Maar ik ben blij dat ik het wel gedaan hebt. Het zijn fantastische dieren, erg sociaal naar elkaar toe. Natuurlijk blijf ik ze volgen voor Drents Landschap en hoop ook in 2020 ze weer te mogen ontmoeten.

PERSOONLIJKE FAVORIETEN

Image
Image

FOTO'S 2019